Пресконференция за цензурата във Фейсбук

Дами и Господа,

Взех решение, като кандидат за Евродепутат на тези избори, да заведа съдебен иск срещу социалната платформа Фейсбук. Ще проведем пресконференция по случая днес в 13:00 в БТА. Решението ми следва както от една поредица събития, които касаят директно моята кампания, така и от водената вече известно време битка от страната на множество консервативни политици, партии и говорители в Европа и САЩ.

Ще започна с първото, тоест моята лична история. В навечерието на старта на кампанията си споделих една напълно отговаряща на стандартите и правилата на платформата закачка. Нещо, което самата платформа не просто не забранява, а директно насърчава. Всъщност, едни от най-популярните и споделяни в платформата профили, страници и говорители правят точно това. В моят случай, обаче, ставаше въпрос за политически профил, и то не просто политически, а консервативен такъв. Съобразно ширещата се цензура на консервативните профили, страници, политици и говорители в платформата, моят също беше доста бързо блокиран. Всякакви обжалвания и повторни проверки на това блокиране бяха отказани.

По този начин, де факто, либералната цензура във Фейсбук се намеси, планирано или не, директно в българските избори за Европейски Парламент. Макар Фейсбук да е частна компания, тя се е превърнала в един съвременен “площад”, един форум на 21-ви век, в който се провежда по-голямата част от обществения разговор и споделяне на политически идеи. На този площад от немалко време е наложена директна и очевидно едностранна цензура към по-десните и консервативни говорители.

Тази цензура минава през блокирането и заглушаването на въпросните говорители за неща, за които либералните такива не биват. Статистики, извадени от редица консервативни говорители като американския сенатор Тед Круз например показват значително по-високия процент блокирани консервативни и десни профили и страници от тези на либералната левица. Партии като испанската Vox например използваха тези статистики, за да докажат очевидните либерални двойни стандарти на платформата, които вече се намесват директно в демократичните избори. След изчерпване на възможностите и опциите взех решението да поведа съдебна битка с платформата точно така, както дясната партия Vox в Испания, и други, са направили.

Аз, разбира се, не откривам топлата вода и не съм пионер в това си действие, а само се присъединявам към една вече започната битка за свободата на словото и идеите в общесвената сфера. Няма как да има демокрация в 21-ви век, ако идеите не са свободно изразяван и защитавани – както либералните, така и консервативните.

Нашата битка не е за пари или обезщетение – пуснали сме иск за символичния 1 лев, за да докажем това. Ние не се опитваме да забогатеем с това си действие, а да участваме в разгарящата се битка за свободата на словото и идеите в Европа и Западния Свят.

Previous

Next

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *